23. 10. 2015

from the passenger seat 23/10

Je to tu. Po mojom včerajšom ufňukanom článku o jeseni sa na mňa konečne usmiala! Myslím tú jeseň. Dokonca sa škerila celý deň, ja som z toho bola vypukaná a ľutovala som, že som si domov na víkend nezobrala svoj fujifilm (ale aj tak nemám baterky, takže nič, no). Samozrejme v dnešnej dobe smartfounov som našla svoju spásu aj ja, a teda som vytasila ten svoj. A prvýkrát počas jazdy spolupracoval! Teda, aby som to objasnila. Som fanatik na fotenie z Passenger seat. Akonáhle cestujem domov, cvakám celú cestu - jednak mi tie dve hodiny rýchlo ujdú, jednak z toho nakoniec aj niečo vzíde. Want to have a look?


Miesto: stredné Slovensko
Dátum: 23/10/2015
©michalavr

©michalavr

22. 10. 2015

this ain't love alebo 3 veci, ktoré mi na jeseni dávajú zmysel

Pozriem sa za okna a čo nevidím. Predpotopné počasie, obloha sa zas bohovsky mračí a vietor v Bratislave si nedá pohov ani na sekundu. Ľudia sú v šoku, nedávno sme sa promenádovali v šatách a kraťasoch (a to ešte v septembri!) a dnes sme od hlavy po päty zabetónovaní šálami a kabátmi. A keď sa ti konečne podarí dotrepať domov s nosom ako Rudolf, hneď zapínaš facebook, tumblr, pinterest, whatevrr, a aby toho nebolo dosť, zo všadiaľ na teba húkajú obrázky tipu "Welcome autumn" alebo "Miliónstopäť vecí, ktoré milujem na jeseni." And I told to myself WHAT THE FUCK???
Ja totiž na jeseni nemilujem nič. Nothing. Nada. Tak ako nemilujem nič na žiadnom inom ročnom období. Svoj vzťah k tejto problematike dokážem obmedziť na slová vyjadrujúce pocity ako sú mať rád a znášať. A na jeseni mám rada a znášam jedine toto.

©michalavr
FARBY. Lebo ani na práve rozkvitnutých kvetoch, s ktorými prichádza jar, nevidíš toľko odtieňov žltej, zelenej, červenej, oranžovej a pre mňa za mňa aj strakabarkavej (och, toto slovo som prvýkrát počula z úst mojej učiteľky slovenského jazyka na strednej a celkom sa na ňom bavím). A tieto farby nevyblednú ani keď padajú hektolitre dažďa, slnko vystrieda mesiac, či keď sa na tých tonách farebného lístia v topánkach na podpätku poriadne strepeš. Až vtedy sa zobudíš z letného spánku a povieš si welcome, fucking autumn.

Ďalej sa dajú zniesť ŠÁLY, ktoré sú pri každodennom cestovaní preslávenou bratislavskou mestskou dopravou výborným doplnkom vášho super nadupaného jesenného outfitu, hlavne keď sa z vás rinú hotové Dunaje potu. Ale to platí len keď cesta, ktorá má trvať 15 minút sa o takú trištvrtehodinku pretiahne. Hotová lahoda.

A svätú trojicu u mňa uzatvára ČAJ V TERMOSKE (ktorú si musím kúpiť, keďže stará dostala nohy a utiekla). To má pre mňa najväčšie čaro, hlavne keď si do nej ráno zalejem čaj a aj tak si ju zabudnem zobrať so sebou, alebo keď si myslím že za hodinu ten čaj určite vychladol a s chuťou si obarím celé ústa.

Možno vám to celé vyznie dosť ironicky, ale toto sú naozaj jediné veci, ktoré mi na jeseň dávajú zmysel. Aj napriek tomu, že okrem svojej užitočnej stránky sa na nich nájdu aj nejaké negatíva. Ale to máte všade, to je predsa sranda života. 

A čo vy? Je niečo špeciálne, čo sa vám na jeseni páči? Hoďte komentár, prekusnem aj "niečo špeciálne" tipu romantické prechádzky. :)

18. 10. 2015

Toto je 5 zaujímavých faktov zo života známych spisovateľov, o ktorých ste (možno) nepočuli

Z každého kníhkupectva na nás vykúkajú knihy a príbehy schované za ich obálkou. Autorom a ich životu je venovaný minimálne stĺpček na prebale a maximálne pár strán, ktoré často len zhŕňajú ich doterajšiu prácu. O zákutiach ich prežívania či písania sa dozvieme len keď pátrame po internete a študujeme ich biografie. Rozhodla som sa preto, že sem-tam budem na tomto blogu prinášať takéto zaujímavé fakty o autoroch, ktorých práve čítam. Dnes však začnem len jednoduchým zhrnutím zaujímavých faktov o jedných z najznámejších svetových autorov. Prečítajte si o Kafkovi, Zadie Smith či Kerouacovi.

  • Zadie Smith písala prvých 20 strán svojej knihy On Beauty takmer 2 roky; Smith zastáva myšlienku, že na prvých stránkach knihy sa vynára jej identita, a preto je potrebné starostlivo voliť napísané slová. 2 roky jej trvalo napísať prvých 20 strán, no zbytok knihy dopísala za necelých 5 mesiacov.

  • Dan Brown bol pôvodne spevákom; Začiatky spisovateľskej kariéry sú často vrtkavé. Skôr než svetlo sveta uzreli diela ako Da Vinciho kód či Anjeli a démoni, sa Brown živil ako popový spevák a skladateľ.

17. 10. 2015

Hlava v oblakoch; David Foenkinos (Slovart, 2015)

Posledné dni som sa akosi nechala uniesť realitou, čo znamená, že bolo aj menej času (rozumej žiadny) na blog. Ale David Foenkinos a jeho kniha Hlava v oblakoch ma opäť pritiahla späť, aby som vám o nej mohla povedať viac. Lebo stojí za to, ale len ak sa nebojíte pozrieť zoči voči realite.



Máloktorý autor dokáže písať o živote v reálnom svete. Ľudia siahajú po fantasy knihách a možno si ani neuvedomujú, že sa niekde v podvedomí boja pozrieť realite do očí. Lebo tak píše Foenkinos - až príliš skutočne. 

Bernard predstavuje prototyp muža, ktorý je už vopred zrodený na neúspech. Od srdca je milý, obetavý, ale v dôležitých situáciách mlčí. Lebo prežíva vo svojom vnútri, aby nezaťažoval iných. V dnešnej dobe, kedy je komunikácia kľúčom k úspechu ako vo vzťahoch tak aj v pracovnom živote je toto, zdá sa, nesprávny prístup. Smútok, bezmocnosť, klamstvá - aj v tom sa Bernard topí vo svojom príbehu. Poučenie však často prichádza až príliš neskoro.