19. 2. 2015

Veronika sa rozhodla zomrieťVeronika sa rozhodla zomrieť by Paulo Coelho
My rating: 5 of 5 stars

Veronika sa rozhodla zomrieť. A skoro sa jej to aj podarilo. Dôvody? Veľmi sebecké a nerozumné. Ale Coelho opäť raz vytvoril postavu, z ktorej konania by sme sa mali všetci poučiť, a osobne si myslím, že práve prostredníctvom tohto príbehu je možné otvoriť oči ľuďom, ktorí nedokážu pochopiť jedinečnosť každej jednej bytosti, ktorá uzrie svetlo nášho sveta.
"Ľudia radšej chcú žiť v obrovskom blázinci a priam nábožne dodržiavať pravidlá, ktoré určil nevedno kto, než aby bojovali o svoje právo byť iný." s. 204
Škoda, že niektorí ľudia jednoducho odmietajú možnosť byť iný, aspoň trošku sa vymykať ideálu či akémusi štandardu. Ani si neuvedomujú, o čo všetko sa v skutočnosti pripravujú. Rovnako ako Veronika. Ani ona sa neodvážila byť odlišná, urobiť niečo, čo nezapadá do každodenného rituálu, aspoň na malú chvíľu sa vyhnúť stereotypu. Pestrosť sveta a jeho možností pre ňu nebola dostatočná a tak sa zobudila v blázinci. V blázinci, v ktorom s vedomím smrti prežíva svoje posledné dni.

Prečo ale okúsime všetky stránky života častokrát až pod tlakom takejto veľkej hrozby? Nehanbíme sa za to, že až keď nám niekto ohraničí časový úsek nášho prežívania, sme ochotní zo seba vydať všetko, čo sme doteraz dusili a čakať od života všetko to, čo sme neboli schopní prijať dovtedy? Prečo sa bojíme naše životy prežívať naplno tu a teraz a namiesto toho zúfame nad tým, čo sme nespravili/nestihli v minulosti? Každý by si mal tieto otázky zodpovedať sám, možno práve po/počas prečítaní/čítania tejto knižky.

Eduard, Mari, Zedka, ale hlavne Veronika si na ne možno priamo neodpovedali, ale sa zamysleli a konali každý v prospech ich vlastných životov. Aspoň teda tak im to dovolil tvorca ich osobností - Coelho.
"Je vážne, keď sa nútite do toho, aby ste boli ako ostatní: vyvoláva to neurózy, psychózy, paranoje. Je závažné chcieť byť rovnaký, lebo to znamená znásilňovať prírodu, ísť proti zákonom Boha, ktorý v nijakom lese a pralese na svete nestvoril jediný list taký istý ako druhý." s. 160

5 hviezdičiek → príbeh pre mňa osobne nebol až taký zaujímavý, no myšlienka a akési posolstvo, ktoré sa rozhodol autor šíriť svojimi slovami z roku 1998, ma zaujali. Každá z postáv je svojská, nesie so sebou určitý príbeh, a práve spleť týchto príbehov tvorí knihu Veronika sa rozhodla zomrieť takú, akou je.

View all my reviews

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára